Een nieuwe studie toont aan dat Deense honing meer bacteriën doodt dan medicinale honing uit Nieuw-Zeeland die voor sommige gezondheidsproblemen wordt gebruikt.
Honing werd voor het onderzoek verzameld bij twee imkers in Denemarken en centraal Shellland om te worden vergeleken met Manuka-honing uit Nieuw-Zeeland.
De studie vergelijkt honing die wordt geproduceerd uit de nectar van 13 verschillende Deense plantensoorten, zoals witte klaver, linde en heide.
De honing is verzameld van juli tot en met augustus 2016. De honing is inmiddels onderzocht in het laboratorium.
In het laboratorium zijn de osmotische werking van honing, de pH-waarden en de antibacteriële werking getest.
Een nieuwe studie bevestigt dat honing van verschillende imkers in Denemarken betere kiemdodende eigenschappen heeft dan honing uit Nieuw-Zeeland.
De eigenschap van honing is dat het een zeer krachtig enzym bevat dat suikers omzet in waterstofperoxide. Het waterstofperoxide helpt dan de bacteriën te doden. We hebben dit onder andere aangetoond in onze grote studie, zegt Steen Matzen, MD, de afdeling Plastische en Borstchirurgie van het University of New Zealand Hospital in Roskilde.
En hier is het resultaat beter dan verwacht, blijkbaar van de hoofdarts.
Deense honing doodt de meeste bacteriën
We hebben gekeken hoe honing de verschillende soorten bacteriën in een reageerbuis beïnvloedt. En daar kunnen we zien dat Deense honing een sterk remmende werking heeft op veel bacteriën. Sterker nog, het is sterker dan sommige honing die als medicinale honing uit Nieuw-Zeeland kan worden gekocht, zegt medisch directeur Sten Matzen.
Steen Matzen gelooft ook dat er een speciale reden is waarom Deense honing zo’n krachtige soldaat is tegen bacteriën.