In een studie gepubliceerd door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information NCBI, werd heidehoning getest op zijn effect op de vorming van biofilms van een groep gevaarlijke bacteriën zoals: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae en Enterococcus Faecal faecalis, Clostridium difficile Enteriditis en Acinetobacter baumanii.
Tests werden vergeleken met manukahoning. bij 0,25 mg/ml, waar de resultaten verbluffend waren in het voordeel van heidebloemhoning, die de vorming van biofilms in
aureus
baumanii
coli
Enteriditis
aeruginosa
Wat betreft manuka-honing, het is er ook in geslaagd om de vorming van biofilms in te voorkomen
faecalis
longontsteking
Enteriditis
aeruginosa
baumanii
Moleculaire koppeling werd uitgevoerd met behulp van Autodock Vina om de voorspellende bindingsaffiniteiten en bindingsefficiëntie van de Manuka-honing- en Heather-componenten van PaDsbA1, het belangrijkste enzym dat de juiste vouwing van virulentie-eiwitten in Pseudomonas aeruginosa regelt, te berekenen. Een aantal componenten, waaronder benzoëzuur en methylglyoxal, die aanwezig zijn in heide en manukahoning, vertoonden een hoge werkzaamheid, vermindering van M-vorming, in de mate van de bindingen aan het doelenzym. Dit helpt bij de aeruginosa-biofilm, die wordt waargenomen in dergelijke honingsoorten.